Gårdagens middag och dagens lunch....
Sötsur Räksoppa (Tom Yam Gung)
♦ 16 tigerräkor (vi tog dubbelt så många vanliga räkor)
♦ 4 röda chili, gärna thailändska (vi använde 1 och ½ vanlig chili och det räckte gott och väl)
♦ 2 stjälkar citrongräs
♦ 6 färska limeblad eller frysta/torkade
♦ 7 cm galangal eller ingefära
♦ 10 champinjoner (färska)
♦ 10 stjälkar koriander
♦ 1 lime
♦ 12 dl vatten
♦ 2 tärningar tom yam gung-buljong, kyckling-,fläsk-och nötköttbuljong. (vi tog en hönsbuljongtärning och en köttbuljongtärning)
♦ 1 tsk salt
♦ 4 msk fisksås
♦ 1 burk kokosmjölk
1. Skala tigerräkorna. Kärna ur och krossa chilin i en motel. Skär citrongräset i 4 cm långa bitar och pressa dom lätt med kniven. Riv i limebladen i 2 delar, skiva galangalen i tunna skivor och dela champinjonerna . Finhacka koriandern. Skär limen i klyftor.
2. Koka upp vattnet i en stor kastrull. Tillsätt buljongtärningar och salt. Lägg i citrongräs, limeblad och galangal. Låt koka i 10-15 minuter.
3. Tillsätt räkor, krossad chili, champinjoner, fisksås och kokosmjölk. Koka i yttligare 5 minuter under omrörning.
4. Lyft av plattan och strö i koriander. Pressa en limeklyfta över rätten vid servering.
Jag och Luviz gav denna maträtt en 8 av 10 möjliga... mmmm! JÄTTEGOTT ;)